Egy robbanás utórezgése

Arold Péter

Tíz évvel a Grassalkovich 3 szám alatt történt robbanást követően idén tájékoztat a soroksári önkormányzat. 209 júliusában felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a kártérítésük megfizettetése érdekében a bírósághoz hat soroksári ingatlantulajdonos, akiknek a lakásuk életveszélyessé vált két, 2010-ben történt robbanás miatt. A területen rákkeltő anyagok vannak, ami a zöldek szerint a környéken élők egészségét is veszélyeztetheti.

Polgármesteri tájékoztató az ügyben

A Budapest XXIII. ker. Grassalkovich út 3. szám alatti társasházi ingatlanban 2010-ben sajnálatos módon robbanás következett be. A robbanást követően az Önkormányzat azonnal tárgyalást folytatott a lakókkal, közös megoldást keresve a kialakult helyzetre. A tényállás tisztázásáig, tehát a kár okának feltárásáig, a kárelhárítás lehetséges megoldásának kidolgozásáig Önkormányzatunk minden lehetséges segítséget meg kívánt adni a károsultaknak, így 12 hónapra, havi bontásban vissza nem térítendő lakhatási támogatást nyújtott, valamint a kár felmérése érdekében szükséges szakvélemény elkészítéséhez 2.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette a lakók által kijelölt egyik károsultat.

Önkormányzatunk 1994-ben alakult, de már ezt megelőzően, 1993-ban a XX. Kerületi Önkormányzat eladta az ingatlant, így Önkormányzatunknak az ingatlanra semmilyen ráhatása nem volt.

Magyarország Kormánya a Budapest XXIII. ker. Grassalkovich út 3. szám alatti társasházi ingatlanban bekövetkezett károk következményeinek enyhítéséről szóló 1309/2018. (VII. 9.) Kormányhatározattal döntött arról, hogy a társasházi ingatlan tulajdonosai számára lakásonként 15.700.000,-Ft összegű, a tulajdonosokat terhelő pénzintézeti hitel törlesztésére illetve a tulajdonosok lakhatását biztosító fizetési kötelezettségre felhasználható anyagi segítséget nyújt, azzal, hogy a tulajdonosok ezen összeget a társasházi ingatlanban 2010. júniusában bekövetkezett robbanás miatt a keletkezett károk megtérítése iránt indított per jogerős lezárását követő 1 éven belül kötelesek visszafizetni.

A Kormányhatározattal a Kormány felkérte Önkormányzatunkat az anyagi segítségnyújtásban oly módon történő közreműködésre, hogy Önkormányzatunk a tárgyi Kormányhatározattal biztosított költségvetési támogatás terhére megállapodást kössön az érintett tulajdonosokkal a Kormányhatározatban foglalt feltételekkel, és ezt követően a költségvetési támogatásból az egyes lakások utáni anyagi segítségnyújtást folyósítsa. A fenti tartalmú Támogatói Okiratot Önkormányzatunk 2018. októberében kapta kézhez.

Az Önkormányzat jogi képviselője – a Kormányhatározat és a Támogatói Okirat rendelkezéseinek megfelelően – elkészítette a megállapodás-tervezetet, amely a társasházi ingatlan tulajdonosait képviselő Ügyvéd Úr részére 2018. december 7. napján megküldésre került. A megállapodást sajnálatos módon csak egy házaspár írta alá figyelemmel arra, hogy a megállapodás-tervezet tartalmazta az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. (Áht.) 50./A.§-a által előírt, a visszatérítendő támogatás visszafizetését biztosító feltételrendszert (jelzálogjog, kezesség, mint biztosíték), amelyet a többi tulajdonos nem fogadott el.

Tekintettel arra, hogy a költségvetési támogatási összeg visszafizetése Önkormányzatunkat abban az esetben is terheli, ha a visszafizetésre a támogatottak részéről nem kerül sor, az Önkormányzat – felelős vagyongazdálkodás követelményeinek és az Áht. fent idézett jogszabályhelyének megfelelve – köteles adekvát biztosítékot kikötni a megállapodásban.

A peres eljárásban jogerősen megállapításra került, hogy Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatát a kialakult helyzet miatt felelősség nem terheli. A Soroksári Polgármesteri Hivatal, mint építésügyi hatóság pedig az ingatlanon épített lakóingatlanra vonatkozó építési engedély kiadásakor a jogszabályi előírásokat maradéktalanul betartotta, így kárfelelőssége nem lehet. A peres eljárás közigazgatási hatóságokkal szemben jelenleg is folyamatban van, ezért a kárfelelősség kötelezettjei a per jogerős lezárását követően lesznek megállapíthatók. Ennek ellenére a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot, melynek a tulajdonosa a Magyar Állam, az ingatlan kármentesítése érdekében beavatkozás végzésére, továbbá kármentesítési monitoring végzésére kötelezte, így a kárelhárítás megoldódni látszik.

Budapest, 2020.
Tisztelettel,

Bese Ferenc
polgármester

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .