Megteltek az óvodák a háromévesekkel

A szeptemberben kezdődő új nevelési évre ötszázhét kisgyermeket írattak be a szülők a XXII. kerületi Egyesített Óvoda tizennégy tagóvodájába.

A beiratkozás a koronavírus-járvány ellenére zökkenőmentesen zajlott le a budafok-tétényi önkormányzat által fenntartott intézményben, az ellátási kötelezettségnek megfelelően minden kerületi lakcímmel rendelkező, óvodaköteles korú gyermeket elhelyeztek – tudta meg lapunk a Humánszolgáltatási iroda vezetőjétől, Dr. Patócs Andreától, aki kiemelte, hogy a felvételnél figyelembe vették az egyes tagóvodák férőhelyeinek számát és mérlegelték az egyedi élethelyzeteket is.
Az óvodai beiratkozásról a továbbiakban az Egyesített Óvoda intézményvezetőjével, Malaczkovné Orbán Judittal beszélgettünk.

Rendkívüli helyzetben történt az áprilisi beiratkozás. Milyen problémákkal kellett szembenézniük?

A veszélyhelyzet nem okozott fennakadást, inkább az jelentett gondot, hogy nem minden gyermek járhat a szülő által kiszemelt óvodába. Az alapító okiratban lefektetett létszámot nem léphetjük túl, így a jelentkezőket „rangsoroltuk”. Akinek a testvére még az intézménybe jár, azt nyilván felvettük oda, hogy a szülőnek ne kelljen két óvodást kétfelé vinnie nap, mint nap. Az óvoda vonzáskörzetében élő, sajátos nevelési igényű gyermekek is előnyt élveztek ebből a szempontból.
Az önkormányzat képviselő testületének 76/2016-os határozata alapján az Egyesített Óvoda felvételi körzete a teljes kerület. Tagóvodáink csak orientáló jellegű vonzáskörzettel rendelkeznek, ezért a jogszabály szerinti kötelezettségünknek minden esetben eleget tettünk. Az óvodakötelezettséget a gyerekek mindegyike tudja teljesíteni, csak nem biztos, hogy a választott tagóvodában.

Hatodik éve hároméves kortól kötelező a kisgyermekek óvodai nevelése, amelytől csak nagyon indokolt esetben, szakértői vélemény alátámasztásával lehet eltérni. Sokan kértek halasztást?

Nagyon kevés szülő élt azzal a lehetőséggel, hogy felmentést kér gyermeke részére az óvodalátogatás alól, és egy évvel később íratja be gyermekét az óvodába, illetve azok száma is elenyésző, akik csak a négyórás foglalkozást igényelték.

Milyennek ígérkezik a következő nevelési év?

A csoportok maximális létszáma 25 fő, amely a fenntartó engedélyével legfeljebb 20%-kal (5 fő) léphető túl. A felvett gyermekek létszáma nem haladhatja meg az alapító okirati létszámot. A foglalkozások eredményessége, valamint a csoportlétszám számítás szabályainak megfelelően azokban a csoportokban alacsonyabb a csoportlétszám, amelyekbe integráltan nevelhető, sajátos nevelési igényű óvodások is járnak, az ő sérülésspecifikus ellátásukat utazó gyógypedagógusaink is segítik. A következő nevelési év kezdéséhez a tárgyi és személyi feltételeink adottak, bár sajnálatosan nálunk is érzékelhető pedagógushiány.

Tamás Angéla XXIII. kerület Onkormányzat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .