„Mindenki szerette egymást”: a jugonosztalgia felemelkedése

Déli szomszédainknál is sokan emlékeznek vissza – derűs szívvel – a volt Jugoszláviára. Míg a volt Jugoszlávia sok polgára hiányolja az alacsonyabb árakat és a globális elismerést, mások óvakodnak a Tito-korszak túlromantizálásától – írja a The Guardian

Mint sok ország a volt keleti blokkban a „diktátoraikra” szívesen emlékeznek. Ebből a szórásból a volt jugoszláv partizán Tito sem maradt ki, oly annyira, hogy mauzóleumban őrzik a holttestét.

A látogatók közül sokan a régi rendszerben nőttek fel, és a diktátor születésnapjára érkeztek, amely Jugoszlávia felbomlása előtti jelentős munkaszüneti nap volt. Néhányan szélsőbaloldali politikai pártokhoz tartoztak, és giccsnek tűnő pólót és transzparenst viseltek.

A hat köztársaságból – Szerbia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia , Montenegró és Macedónia – valamint két autonóm régióból – Koszovóból és Vajdaságból – álló Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaságot Tito hozta létre 1945-ben.

Tito államának célja a régió különböző etnikai és vallási csoportjainak egyesítése volt az „egység és testvériség” jelszóval. Az 1980-ban bekövetkezett halála után felerősödő nacionalizmus 1992-ben felbomlott, és az 1990-es évek véres jugoszláv háborúihoz vezetett.

Ezekben az években gyakori narratíva volt, hogy Tito közel fél évszázadon keresztül kényszerítette a különböző népeket, hogy akaratuk ellenére együtt éljenek. De 30 év elteltével sokan még mindig mély ragaszkodással élnek a már nem létező ország iránt, és sajnálják annak felbomlását.

Szerbiában a válaszadók 81%-a úgy gondolja, hogy a szakítás rossz volt az országuknak. Boszniában, amely mindig is a legmultikulturálisabb volt a köztársaságok közül, 77%-uk osztja ezt az érzést.

Még a szlovének nem kis hányada visszasírja a régi időket.

A régi rendszer iránti szeretetet gyakran „jugonosztalgiának” nevezik. Larisa Kurtović szarajevói politikai antropológus, aki Boszniában tanulmányozza a posztjugoszláv identitást.

Főleg Boszniában és Szerbiában sújtja a politikai viszály, az egykor utópisztikus, brutalista lakótelepeik és a jugoszláv építésű vasutak pedig pusztulófélben vannak. Bár Horvátország és Szlovénia EU-tagként viszonylagos stabilitást talált, más országok kérelmei elakadtak, a tárgyalások pedig kudarcot vallottak , így sokan kételkedtek abban, hogy valaha is csatlakoznak-e az EU-hoz.

Bár Jugoszlávia egypárti állam volt, határozott különbségek voltak a többi vasfüggöny-országhoz képest. Tito alapította az el nem kötelezett mozgalmat, és kiegyensúlyozott kapcsolatokat tartott fenn a Nyugat és a Szovjetunió között, és a jugoszláv állampolgárok bármelyik régióba utazhattak. A régi jugoszláv útlevél erejét sokan megemlítik azok közül, akikkel Tito sírját meglátogatva találkozom, akiknek ma már vízumra van szükségük a legtöbb országba való beutazáshoz.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .