Nemzetközi projektverseny: a soroksári Mikszáth Kálmán általános iskolában zajló oktatási program is a legjobbak között

„A Tanulás Művészete” lehet Közép-Kelet-Európa legnépszerűbb oktatási kezdeményezése.

A Kreatív Tanulás és Oktatás Alapítvány „A Tanulás Művészete” programját a legjobbak közé válogatták a SozialMarie nemzetközi versenyén. A programban a Mikszáth Kálmán általános iskola alsósai is részt vesznek. A verseny közönségdíjáról szavazással döntenek.

A közép-kelet-európai társadalmi innováció kiemelkedő kezdeményezéseit díjazó SozialMarie 2023-as versenyében a legjobbak közé került a Kreatív Tanulás és Oktatás Alapítvány „A Tanulás Művészete” nevű programja. A projekt – angliai és norvég előzmények után – itthon a soroksári Mikszáth Kálmán Általános Iskola, az újpesti Pécsi Sebestyén Ének-zenei Általános Iskola, és a pécsi Bártfa Utcai Általános Iskola egy-egy alsós osztályában valósul meg.

A Tanulás művészete program művészeket készít fel, hogy a tanítókkal közösen tartsanak alsósoknak a tanmenetbe illeszkedő foglalkozásokat. A gyerekközpontú, kreatív tanórák képesek bevonni a hátrányos helyzetű diákokat is, megakadályozni a korai lemorzsolódást. A művészek közreműködésével zajló program ugyanis sikeresen fejleszti az agyi végrehajtó funkciókat, a munkamemóriát, önkontrollt és gondolkodásbeli rugalmasságot. Ezek elengedhetetlenek a tanulás alapvető elsajátításához, amire azután a kreatív képességek fejlődése támaszkodhat. E funkciók fontosságáról már sok kutatás készült, de célzott fejlesztésével ebben a korosztályban a világon elsőként „A Tanulás Művészete” foglalkozik.

A projekt két éven át zajlik heti három alkalommal, és folyamatos mérés kíséri, hogy a végére átfogó értékelés készülhessen a gyerekekre gyakorolt pontos hatásáról is. A program céljai szerint a résztvevő gyerekek számára egész életükre kihatóan könnyebbé és örömtelibbé válik a tanulás – az iskolában és otthon is.

A SozialMarie szakmai zsűrije 15 projektet díjaz majd, emellett azonban szavazás is indult a közönségdíj odaítéléséhez, amelynek győztese ezer eurót nyer fejlesztő munkájához. Április 18-ig ezen a linken lehet a Tanulás Művészetére szavazni (emailes visszaigazolással)

A projekt bemutatkozó weboldala

Videós bemutató a projekt norvég működéséről (magyar felirattal):

***

A Kreatív Tanulás és Oktatás Alapítványról

A Kreatív Tanulás és Oktatás alapítvány kreatív módszertanokat, tréningprogramok kínál iskolai és vállalati közösségeknek. 2014 óta koordinál egy tanárok és művészek aktív osztálytermi együttműködésén alapuló, nemzetközileg alkalmazott kreativitásfejlesztő, tanulási kedvet és iskolai eredményességet növelő oktatási programot. Létrehívója a T-TUDOK Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt., amelyet Lannert Judit elismert oktatáskutató, az Országos Közoktatási Intézet Kutatási Központjának egykori igazgatója irányít.

A SozialMarie-ról

Az először 2005-ben kiosztott SozialMarie Európa első társadalmi innovációs díjaként jött létre egy osztrák magánalapítvány, az Unruhe Stiftung jóvoltából. Az összesen 55.000 euró értékű pénzbeli elismerés mellett a díj a nyilvánosságban népszerűsíti a társadalmi hatású kezdeményezéseket Közép-Kelet-Európában. A versenybe osztrák, magyar, cseh, szlovák, horvát, szlovén, német és lengyel projekteket válogatnak be. A SozialMarie célja, hogy támogassa és terjessze ezeket a példaértékű programokat, és előmozdítsa a társadalmi innovációról folyó párbeszédet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .