Nem adták fel, meglett a tettes

Nem adták fel a vízirendőrök. Két év után bukott le az a tolvaj, aki több alkalommal lopott el csónakot és csónakmotort a Ráckevei–Soroksári-Duna-ágnál, a folyópartról – írja a police.hu

Az eset azért is különleges, mert rendkívül ritka a lopássorozat a vízen, ez 2020 novemberében kezdődött: a Ráckevei–Soroksári-Duna-ág partjáról loptak el egy csónakot, valamint két másik hajóról a külmotort. Az ügyet akkor Tucsek Andrea főtörzsőrmester vizsgálta.

– Kihallgattuk a tanúkat, és a beszerzett kamerafelvételek alapján kezdtünk nyomozni az ügyben – meséli Kövesi Ábel főhadnagy, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság bűnügyi és balesetvizsgálati osztály kiemelt fővizsgálója. – A felvételből kiderült, hogy az elkövető biciklivel érkezett a helyszínre. Miután elkötötte a csónakot, két másik hajóról is leszerelte a külmotort, majd azokat a kerékpárral együtt az ellopott csónakba tette. Ezután evezve hagyta el a partot, és csak távolabb indította be a hajó motorját. Arra következtettünk, hogy olyan elkövetőt kell keresnünk, aki jártas a hajózásban. A felvételen nem lehetett felismerni, ezért további adatokat gyűjtöttünk, tanúkat hallgattunk ki, szakértőket vontunk be: tárgyszakértőt, antropológust, valamint drónokat vetettünk be.

Miközben a rendőrség kitartóan nyomozott az elkövető után, 2021 februárjában Tökölön, a kompátkelőhelynél hasonló bűncselekmény történt.

– Ekkor egy alumíniumcsónakot vittek el, ami a tolvajnak végül nem kellett, viszont a rajta lévő, több százezer forintot érő külmotort ezúttal is magával vitte – magyarázza Kövesi Ábel. – A bűncselekmény elkövetésének módszere kísértetiesen hasonlított a 2020-as esethez. Több mint 300 kamerafelvételt elemeztünk kockáról kockára, amelyből kiderült, hogy néhány nappal korábban terepszemlét is tartott a tolvaj. Azonban annál az esetnél sem jutottunk közelebb a tetteshez, mint előző alkalommal. De nem akartuk feladni, biztosak voltunk benne, hogy megtaláljuk az elkövetőt.

Fél évvel később, 2021 szeptemberében újabb bejelentés érkezett a rendőrségre, miszerint a Szigetszentmiklósi Horgász Egyesület partjáról elloptak egy motorcsónakot. A bejelentést követően a vízirendészet két járőre, Virág István Richárd törzsőrmester és Balázs Benedek főhadnagy indult a helyszínre. Miután alaposan átkutatták a környéket az ellopott csónak után, egy félreeső helyen, egy zsákutcában meg is találták kikötve. Egy szatyrot is felfedeztek benne, amelybe elrejtettek egy feltételezhetően lopott csónakmotort. A járőrök sejtették, hogy a tolvaj vissza fog térni a zsákmányért, ezért az egyik fa mögött megbújva vártak rá. Másfél órával később meg is jelent egy teherautó, amelyből kiszállt egy férfi, és egyenesen a lopott csónak felé tartott. A zsaruk elfogták, és igazoltatták. A tehergépkocsiban elektromos csörlőt és drótkötelet találtak, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy felhúzzanak velük egy csónakot az autóra. Ezt tetézte, hogy a teherkocsira egy hamis rendszámtáblát szereltek fel.

– Éjfél volt, amikor értesültünk a bűncselekményről – mondja Orosz Ferenc törzszászlós, nyomozó. – Azonnal indultunk a helyszínre, mire kiértünk, a Budapesti Vízirendészeti Rendőrőrs járőrei elfogták J. Józsefet (51). Még csak sejtettük, hogy az előző két bűncselekmény is az ő számlájára írható. Ez akkor vált bizonyossá, mikor a lakhelyén tartott kutatás során előkerült az a kerékpár, amellyel az első helyszínre érkezett, valamint az egyik ellopott csónakmotor. Ezenfelül megtaláltuk a többi motorhoz tartozó, egyedi azonosításra alkalmas matricákat, valamint több meghamisított adatmatricát is. A lefoglalt laptopban ráakadtunk egy olyan fényképre, amelyen a gyanúsított az elvitt csónak előtt szelfizett.

A helyszínen talált ujjnyom és az összevetett DNS-minta alapján a szakértők megállapították, hogy hozzá köthető az előző két lopás is. A férfiról kiderült, hogy valóban értett a hajózáshoz, csónakmotorokat javított.

A lopási kár értéke több mint 4 millió forint volt, amelyből 2,1 millió forint térült meg.

– Rengeteg energiába került, és sokat dolgoztunk az eseten mindannyian, de érdemes volt kitartani – teszi hozzá Kövesi Ábel. – Miután befejeztük a nyomozást, az ügyész írásban köszönte meg a kitartásunkat és a precíz, lelkiismeretes munkánkat, ami nagyon jó érzés volt. Elismerés számunkra, hogy jól csináltuk.

J. Józsefet hatrendbeli lopás bűntettével, egyrendbeli egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettével, valamint egyrendbeli rongálás vétségével gyanúsították meg. A nyomozást lezárták, az iratokat átadták az ügyészségnek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .