Önkormányzati válaszok lakhatási nehézségekre

Április 2. éjfélig még van lehetőség pályázatot beadni a Habitat for Humanity Magyarország Önkormányzatok a lakhatásért című országos felhívására.

A szervezet azokat az önkormányzatokat szeretné díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket.

A Covid-járvány, az energiaválság és a magas infláció súlyosbították a megélhetési és lakhatási gondokat, egyúttal az önkormányzatok mozgásterét is jelentősen szűkítették, miközben a lakosság még gyakrabban fordult hozzájuk segítségért. A Habitat azokat az önkormányzatokat keresi, amelyek ennek ellenére sem hagyták cserben lakosaikat és a lehetőségekhez mérten példamutató erőfeszítéseket tettek és hiánypótló jó gyakorlatokat valósítottak meg.

A kiválasztásra kerülő önkormányzatok – vagy az általuk megjelölt helyi intézmények/szervezetek – különböző mintaprogramok megvalósítására kapnak pénzügyi és szakmai támogatást. Három, településméret szerinti kategóriában lehet nevezni; mindegyikben egy pályázót díjaznak:

  1. Nagy- és középvárosok, kerületek:
    A 20 ezer fő feletti városok és budapesti kerületek rezsitámogatási és adósságkezelési alapra pályázhatnak, 2 millió Ft értékben.
  2. Kisvárosok:

Az 5-20 ezer fős városok nyílászárócserére pályázhatnak nyolc lakásban, 4 millió Ft értékben.

  1. Községek:

Az 5 ezer fő alatti települések tűzifa támogatási alapra és tároló építésére pályázhatnak, 7,5 millió Ft értékben.

A pályázatok értékelését a Habitat munkatársai és egy háromfős szakmai zsűri végzi: Kőszeghy Lea szociológus, Rácz Béla közösségszervező, valamint Dr. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató. A pályázatok szociális, intézményi, környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok szerint kerülnek elbírálásra, az intézkedések jellege és a települések eltérő adottságainak figyelembevétele mellett.

A szervezet jelentkezésre biztat minden olyan önkormányzatot, amely elkötelezett a lakhatás ügye mellett, hogy minél többekhez eljusson az inspiráló kezdeményezések híre! A pályázat lezárulta után a Habitat kiadványt jelentet meg a beérkező jó gyakorlatokból.

2024. április 2. kedd éjfélig várják a jelentkezéseket. A pályázati kiírás, a részletes szabályzat és az űrlap előnézete megtalálható és letölthető a Habitat honlapján, a rövid pályázati adatlapot pedig ezen az online felületen lehet kitölteni és beküldeni. A felmerülő kérdéseket a palyazat@habitat.hu címen várják.

A Habitat for Humanity Magyarország munkájáról bővebben a szervezet honlapján olvashatnak.

A Lakhatási Koalíció által 2024-es választásokra összeállított Önkormányzati Lakhatási Minimum című javaslatcsomag pedig itt érhető el.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .